čtvrtek 10. září 2009

Ketamin



Doplňuju další výpisky z Osamocení 12. Tentokrát část textu, která se znovu týká "drog", dá-li s v tomto případě mluvit o droze (spíš ne), neboť se týká látky zvané KETAMIN, což je anestetikum, které v malé dávce způsobuje oddělení vědomí od těla, a není návykové.




- Jak působí? Používá se jako narkóza při krátkých operacích, jako je třeba potrat. Nebo při rovnání vymknutýho kotníku. Nebo při trhání zubu. Při dávce pětkrát menší, než je narkotická, nevyvolává spánek, ale jakýsi hraniční stav. Takovou strnulost se zvláštníma halucinacema.

- Takže ketamin je halucinogen? Něco jako LSD?

- Právě že ne jako LSD. To je něco úplně jinýho. LSD ti otevírá nový vlastnosti tady toho světa. Ale ketamin tě přenáší do úplně jinýho světa.

- Hmm, zajímavý...

- Musíš přitom ale mít správnou techniku průniku do jiný dimenze. Nejdřív si musíš pojistit, že bude hrobový ticho. Potom zhasneš všechny světla. Necháš svítit jenom jednu malou žárovku. Pak si pustíš nějakou klasiku. Nejlepší jsou varhany. Potom si to píchneš a lehneš si do postele.

- Musíš si to píchat, jinak to nejde?

- Nejde. Můžeš pod kůži nebo do stehna. Po vojensku.

...



- ...Zkoušel jsem to tak třikrát nebo čtyřikrát. Už je to dávno. Není to nebezpečný. Není to návykový. A předávkovat se nemůžeš, ta dávka je pětina terapeutický.

- Jakej jsi z toho měl pocit?

- Nevím, jak bych to popsal, bylo to zvláštní. Nebyla v tom ta krásně veselá zhulenost jako po trávě, ani euforie nebo změna nálady. To vůbec ne, ale stejně je to nářez. Nejdřív máš pocit, že jsi umřel. Ale není to strašidelný, nejde z toho strach. Trochu se bojíš, ale ne moc. Pak se začneš vznášet a stoupáš výš a výš. Nejdřív si nad střechama, pak nad městem, potom nad Zemí. Díváš se na zeměkouli shora z vesmíru, ale přitom ji vidíš neuvěřitelně jasně a v takový skořicově-oranžový záři. Jako by ve světle lamp, vypadá jako noční magistrála. Potom se zničehonic, z vlastní vůle, ocitneš v podzemí. V nádherně zařízených katakombách. Všude kolem zrovna začínají nějaký záhadný slavnosti, tajný hromadný rituály. Odehrává se dlouhý složitý a působivý obřad, podivná oslava, a ty máš pocit, jako bys byl oslavenec. No a najednou ti svitne: vždyť jsi v jiným světě, nebo spíš v jiný dimenzi tady toho světa. Najednou tě to trkne a je ti jasný, že s bytostmi, které existují v téhle dimenzi, se dá normálně dorozumět. Jenomže jinak, než jsi zvyklý. Buď se to dá dělat přenosem myšlenek, nebo sotva postřehnutelnými pohyby očí a obočí, nebo hudebními intonacemi přenosnými takovou zvláštní jakoby tekutinou. A kromě toho všeho vnímáš, že hudba, kterou sis pustil na začátku tripu, vytváří takový dlouhý skořicově hnědý sluje s nekonečnými pohyblivými ochozy, který se ztrácí v nedohlednu. Dokážeš si to představit? Hudba se materializuje a dostává novou formu.

- Hudba se stává trojrozměrnou?

- Přesně tak. Vypadá jako tmavý, různě široký a vysoký oblouky podloubí a patroví, který se ztrácejí jakoby v nedohlednu. A je tam ještě jedna zajímavá vychytávka. Připadá ti, že když si to někdo píchne zároveň s tebou, můžeš se s ním naladit na stejnou vlnu a uspořádat seanci splynutí. A to už je docela síla! Opravdu ostrej hraniční zážitek. Někdy při tom máš pocit, že by šlo udělat pokus. Vybrat si datum. A zkusit ho na tripu předat někomu, kdo si to píchnul zároveň s tebou někde na druhým konci města. Nebo světa. A pak, když je po tripu, to zkontrolovat. Ale hlavní je, že po ketaminu se probereš s myšlenkou, že žádná smrt neexistuje. Že existuje jenom jiný svět. Paralelní.




...



Pátral jsem, co se dá o ketaminu najít na českým internetu. Třeba to, že ketamin byl vyzkoušen ve Vietnamské válce a dnes ho používají veterinární lékaři a je k dostání na předpis ve veterinárních lékárnách. (tady). Ze všeho, co jsem našel je jasné, že Revazovův popis je až neuvěřitelně přesný, nevymyslel si asi vůbec nic, nefabuluje, snaží se být přesný do detailů. Snad jediná odchylka je v tom využití ketaminu v praxi; české servery uvádějí zvěrolékařství, Revazov uvádí jako příklad lidský potrat. V Rusku je asi možný opravdu všechno :-).


Revazov píše, že "musíš přitom ale mít správnou techniku průniku do jiný dimenze". České servery připomínají de facto to samé: "jako u všech psychoaktivních látek hraje "setting" (vnitřní naladění, jak se člověk aktuálně cítí, kde je a s kým) důležitou roli (tady).



Žádné komentáře:

Okomentovat