neděle 5. června 2011

Ploskovice

Další jarní fotky. Tentokrát z Ploskovic. Byla to zastávka, která následovala bezprostředně po Terezínu. Ještě ten samý den. Zážitky z Terezína jsou přece jenom poněkud "drastické", a tak je asi dobře, je ještě doplnit něčím pozitivnějším.
Ploskovice jsou zvláštní místo. Je to jeden z nejčastějších cílů školních výletů, alespoň pokud jde o školy ve zdejším okolí. Nejvíc do krásy vyrostly Ploskovice v časech Habsburků, pro něž byl zdejší zámek letním sídlem, podobně jako Zákupy. Po roce 1918 připadl zámek státu a stal se letní rezidencí ministerstva zahraničí, takže tu za první republiky velmi často pobýval především Edvard Beneš se svou paní.
Krásný zámek si oblíbili filmaři. Natáčela se tu například jedna z nejhezčích českých pohádek - Princ a Večernice.
Před několika lety jsem pro noviny dělal rozhovor s paní Olgou Menšíkovou, manželkou Vladimíra Menšíka. Bylo to poté, co paní Menšíková věnovala českolipskému muzeu řadu věcí z rodinné chalupy, kterou Menšíkovi mívali mezi Žandovem a Horní Policí (ve směru od České Lípy na Děčín). A paní Menšíková v tom rozhovoru právě vzpomněla natáčení pohádky Princ a Večernice v Ploskovicích, odkud to bylo k Žandovu docela blízko, a tak vzpomínala, jak to bylo fajn, když se Vladimír Menšík večer po natáčení vracel na chalupu...
Takže tady je pár fotek z exteriéru ploskovického zámku. Vevnitř jsem nebyl, na to už nebyl čas. A ještě jedna věc: ty fotky jsou spíš o pávech, než o zámku...Ale tomu se v Ploskovicích nevyhne asi nikdo. Pávi jsou tam prostě úplně všude :)














2 komentáře:

  1. Nádherný fotky, pávi jsou krasavci :-) ..jsou tak zajímaví a noblesní.
    Kde měl V. Menšík chalupu vím, když jsme na chalupu jeli směr ČL- Mimoň-Mnich.Hradiště...., taťka vždycky pár zatáček předem upozornil, že za chvíli pojedeme kolem Menšíků...jako malé děti jsme doufali, že ho tam třeba zahlédneme, ale nikdy se to nepovedlo :-)..a když se jelo na LB, zase bylo těšení na Cvikov a čápí komín.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě ...včera tě ty Lidice nějak vzali, muselo to být silné kafe

    OdpovědětVymazat