pátek 12. dubna 2013

Komisař Montalbano

Další malá radůstka z ČT. Pro čtvrteční večery se na obrazovku vrátil "charismatický" komisař Montalbano (a s ním i "šílený dobrák" Catarella). ČT by měla odvysílat osm dílů, včera běžel první z nich. Jde o reprízy už uvedených dílů, ale skalní fandové jako já tím nepohrdnou. Co ale moc nechápu, proč to ČT nereprízuje celé od začátku. Včera běžel díl nazvaný Bod zlomu, který je podle přehledu natočených dílů až jedenáctý v pořadí. Za týden by měly následovat Rovné možnosti.

První série má myslím podstatně víc komediálních prvků. Nebo možná ne víc, ale lepší. Přesto to nikdy komedie nebyla, ale s vtipem tvůrci uměli moc dobře pracovat. Pro včerejší Bod zlomu mi jako charakteristická nálada připadala "sentimentálnost". Ale celým příběhem se táhla fakt příjemně..

Nebýt Montalbana, byl by Luca Zingaretti v Česku možná docela neznámý herec. Tedy až na jednu výjinku, a tou je film Ukažte svou tvář!, který soutěžil v roce 2005 o Křišťálový globus ve Varech, který už mezitím asi dvakrát uvedla ČT a za který právě ve Varech získal Zingaretti cenu za herecký výkon v hlavní roli.

Ukažte svou tvář! (Alla luce del sole)
Zingaretti si ve filmu zahrál skutečnou postavu,, kterou byl Don Pino Puglisi  (1937 - 1993), palermský kněz, který se postavil sicilské mafii. Pro Zingarettiho příznačné téma. Jako Montalbano je totiž jakýmsi nástupcem Corada Cataniho. I když je úplně jiný.


Žádné komentáře:

Okomentovat